Se spune că, cafeaua Arabica de plantatie ar fi fost adusă în India în jurul anului 1670 din Yemen, în regiunea Mysore, in momentul de fata cel mai mare producător din India. Aici crește cafea aromată și delicioasă, de asemenea se caracterizează prin aciditate rafinată și dulceață răcoritoare, adesea miroasind a flori de padure. Iubitorii de cafea de plantație caută această cafea deoarece este foarte speciala din prisma tratamentului aplicat boabelor de cafea (monsooning, procedeu neconvențional care îi conferă o aromă unică).
Acest tratament musonic (muson) este un proces special de fabricare a cafelei care a luat naștere atunci când cafeaua Arabica a fost adusă în Europa pe nave cu vele, unde boabele de cafea au fost expuse la o umiditate considerabilă pentru o perioadă lungă de timp, schimbându-și culoarea și gustul.
Clienții familiarizați cu această cafea își doresc în continuare acest gust special. Din acest motiv, practica actuală este de a aranja artificial boabele în straturi și de a le expune vremii ploioase și vântului musonic timp de aproximativ șapte săptămâni.